Newsletter

Przekaż jeden procent dla Inspro

Wspierają nas

Poradnik

Jak kupować produkty, które nie zawierają GMO?


Pobierz tutaj nasz poradnik, z którego się dowiesz jak kupować bezpieczne produkty. Przeczytasz także jakie oznaczenia można spotkać na produktach wolnych od GMO.


Poradnik

Kupuj produkty certyfikowane

oznaczone jako ekologiczne/organiczne

Czytaj etykiety produktów

żywność zawierająca składniki genetycznie modyfikowane powinna mieć odpowiedni napis na etykiecie

Dopytuj się u sprzedawców o pochodzenie produktów żywnościowych.

Uważaj na produkty,

które mają w opisie „wyprodukowano z genetycznie modyfikowanej... [soi, rzepaku, kukurydzy itp.]”.

Unikaj składników

typu lecytyna sojowa, skrobia kukurydziana, mączka kukurydziana, gluten. Wymóg oznaczania dla przetworzonych składników jest często ignorowany przez producentów.

Dopytuj w sklepie,

czy produkt zawiera GMO, pisz e-maile do producentów. Jeżeli klienci nie będą zwracać uwagi na to, co jedzą, będą karmieni tym, co jest wygodniejsze dla wytwórcy.

Kupuj żywność certyfikowaną

Zgodnie z prawem, żywność GMO powinna być znakowana poprzez umieszczanie odpowiedniej informacji, np.„genetycznie zmodyfikowany”, „wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy”, „zawiera genetycznie zmodyfikowaną soję” itp.

Certyfikaty

Nie istnieje żadne obowiązujący symbol lub znak graficzny wskazujący na modyfikację genetyczną produktu lub jego składnika. Znakowane są tylko produkty pochodzące bezpośrednio z organizmów modyfikowanych. Przepisy nie dotyczą np. mleka czy mięsa zwierząt karmionych paszami zawierającymi GMO.

Dlatego najpewniejszym sposobem unikania GMO w żywności jest wybieranie produktów certyfikowanych jako ekologiczne i naturalne.

Dla rolnictwa konwencjonalnego stosuje się oznaczenia typu „wolne od GMO” – tak dzieje się np. w Austrii i Niemczech. W Polsce nie mamy przepisów, które precyzyjnie regulowałyby znakowanie pozytywne – gwarantujące wolność żywności od inżynierii genetycznej.

Tylko aktywność i opór konsumentów może spowodować odejście od niebezpiecznych metod wytwarzania żywności!

Pobierz poradnik