Pytanie 2

Czy kiedykolwiek udowodniono naukowy negatywny wpływ spożywania jakiegoś GMO na zdrowie?


Wiele badań na zwierzętach karmionych GMO pokazuje bardzo negatywny wpływ takiego pożywienia na zdrowie. Jedne z najbardziej znanych to badania dr Arpada Pusztaia, przeprowadzone na zlecenie rządu brytyjskiego w których udowodnił bezpośredni wpływ spożywanych ziemniaków GMO na poważne choroby układu pokarmowego i niedorozwój młodych szczurów.

Badania rosyjskiej badaczki I. Yermakowej wykazały wyraźnie negatywny wpływ diety z mączki sojowej GM na wzrost, żywotność i płodność szczurów. Najwięcej jest badań wiążących rośliny GMO z alergiami i astmą. Dotyczy to nie tylko żywności GMO. Różnego rodzaju reakcje alergiczne stwierdzono u rolników pracujących przy uprawach bawełny GMO.

Więcej szczegółów, w tym opisy konkretnych doświadczeń i ich wyniki znajdziesz w książkach o GMO.