Pytanie 1

Czy żywność genetycznie modyfikowana ma wpływ na zdrowie? Jeśli tak, to jak duży?


Żywność GMO w Europie poddawana jest dość silnym rygorom prawnym i badaniom. Jednak coraz więcej badań udowadnia, że jedzenie GMO może wpływać negatywnie na zdrowie człowieka i przyczyniać się do rozwoju tzw „chorób cywilizacyjnych”, takich jak:

  • epidemia otyłości
  • alergie
  • osłabienie układu odpornościowego
  • infekcje bakteryjne odporne na antybiotyki
  • zaburzenia rozwoju u dzieci i młodzieży
  • stany przednowotworowe
  • problemy z płodnością.

Presja ekonomiczna wygrywa z zapewnieniem bezpieczeństwa i prowadzeniem długofalowych badań. Eksperymenty na zwierzętach pokazują opóźniony wpływ GMO na zdrowie. Niektórzy naukowcy są zdania, iż uboczne skutki GMO poznamy za 1-3 pokolenia (50 i więcej lat).