Czy wiesz co jesz?

Jak długo podczas zakupów zastanawiasz się przed włożeniem do koszyka jakiegoś produktu? Czy zwracasz uwagę na spis składników na etykiecie, przeglądasz znajdujące się na niej oznaczenia – czy też sięgasz po poszczególne towary dlatego, że znasz ich markę, widziałaś reklamę, podobają ci się ich opakowania? Coraz większa liczba ludzi myśli o konsekwencjach swoich codziennych wyborów.



Szybki rozwój technologii i rosnąca konkurencja sprawiają, że producenci prześcigają się w zmniejszaniu kosztów, m.in. sięgając po rozwiązania wydłużające trwałość produkowanego jedzenia, co ułatwia jego transport i przechowywanie. O szkodliwości chemicznych środków konserwujących nie trzeba dziś chyba nikogo przekonywać, dlatego coraz więcej produktów żywnościowych zawiera na opakowaniu deklarację: nie zawiera konserwantów. Niestety, konserwanty to nie jedyny niebezpieczny dodatek do jedzenia, które ląduje na naszych talerzach.

Z tego powodu, Instytut Spraw Obywatelskich zainicjował kampanię „Naturalne Geny”, która ma informować konsumentów o zagrożeniach związanych ze spożywaniem produktów powstających z wykorzystaniem roślin modyfikowanych genetycznie (GMO). Być może tego nie wiesz, ale są one obecnie powszechnie dodawane do przetworzonych produktów spożywczych!

Strona www „Naturalne geny” będzie Twoim przewodnikiem po zagadnieniach związanych z GMO. Zawiera informacje na temat tego, czym one są, dlaczego i w jaki sposób powinno się ich unikać, oraz wskazówki w sprawie tego, co warto robić oraz czego domagać się od prawodawców i producentów żywności, by zagwarantować sobie prawo konsumenckiego wyboru (zachęcamy m.in. do podpisywania petycji w tej sprawie).

Podstawowe informacje znajdują się w bazie wiedzy, zorganizowanej w postaci najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi.

Osoby szukające bardziej wyczerpujących informacji znajdą je w dziale Polecane lub na stronach www.